همانطور که حتما میدانید مطابق با قانون سازمان مالیات تمام مودیان مالیاتی ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان و ارسال صورتحساب الکترونیکی هستند. اما برای بسیاری از مودیان این سوال وجود دارد که جریمه ثبت نام در سامانه مودیان و یا عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی چیست؟ و عدم همراهی با این قانون و سامانه جدید چه عواقبی را به همراه خواهد داشت؟ در این مقاله به طور کامل به جریمه ها و مشکلاتی که ثبت نام نکردن در سامانه مودیان به همراه خواهد داشت می پردازیم.

 

مودیان مالیاتی که مشمول ثبت نام در سامانه مودیان هستند اما ثبت نام نکرده اند و صورتحساب الکترونیکی خود را به سامانه مودیان ارسال نکرده اند مشمول جریمه های زیر هستند:

 

  •     جریمه ای معادل دو برابر مالیات و عوارض پرداخت نشده و یا 10 میلیون ریال (1 میلیون تومان)
  •     در صورتی که مودی به دلایلی مانند عدم عضویت در سامانه مودیان، عدم استفاده از حافظه مالیاتی، استفاده از حافظه مالیاتی دیگران یا واگذاری حافظه مالیاتی خود به دیگران و عدم استفاده از پایانه های فروشگاهی مجرم شناخته شود محکوم به پرداخت جریمه ای معادل 20 میلیون ریال و یا 10% از مجموع فروش (هر کدام بیشتر باشد) خواهد بود.
  • جریمه های دیگری مانند محرومیت از اعمال معافیت مالیاتی، نرخ صفر و مشوق های موضوع مالیات های مستقیم برای همان سال مالیاتی نیز از جمله جریمه های عدم عضویت در سامانه مودیان است.

جرایم دیگر سامانه مودیان عبارت هستند از :

  • جریمه عدم صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان
  • جریمه عدم ارائه صورتحساب چاپی به خریدار
  • جریمه عدم اعلام تعطیلی واحد اقتصادی در سامانه مودیان
  • جریمه عدم اعلام شماره وحساب واحد اقتصادی به سازمان مالیات

 

همانطور که حتما میدانید مطابق با قانون سازمان مالیات تمام مودیان مالیاتی ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان و ارسال صورتحساب الکترونیکی هستند. اما برای بسیاری ار مودیان این سوال وجود دارد که جریمه ثبت نام در سامانه مودیان و یا عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی چیست؟ و عدم همراهی با این قانون و سامانه جدید چه عواقبی را به همراه خواهد داشت؟ در این مقاله به طور کامل به جریمه ها و مشکلاتی که ثبت نام نکردن در سامانه مودیان به همراه خواهد داشت می پردازیم.

 

جریمه عدم اعلام شماره حساب واحد اقتصادی به سازمان مالیات:

در صورتی که از ارائه شماره حساب یا شماره حساب های واحد اقتصادی که گردش مالی واحد اقتصادی توسط آن ها انجام می شود خودداری شود جریمه ای معادل 20 میلیون ریال یا 10% مبلغ فروش و همچنین جریمه هایی مانند محرومیت از اعمال معافیت مالیاتی، نرخ صفر و مشوق های موضوع مالیات های مستقیم برای همان سال مالیاتی را به دنبال خواهد داشت. توجه داشته باشید که دیوان عدالت اداری طی دادنامه اعلام کرده است که گردش حساب های بانکی به منزله درآمد مودی محسوب نمی شوند اما چنانچه شما از ارائه حساب های بانکی واحد اقتصادی خود سر باز زده باشید و سازمان مالیات متوجه این موضوع شود و پس از بررسی حساب های شما همچنان ابهام و شبه ای درباره گردش حساب ها از سمت سازمان مالیات وجود داشته باشد این موضوع می تواند به عنوان “کتمان درآمد” تلقی و جرم محسوب شود.

 

 

جریمه عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی چیست؟

همانطور که در بالا نیز اشاره ای داشتیم، جریمه عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی معادل 20 میلیون ریال یا 10% از مبلغ فروش آن فاکتور خواهد بود.

 

جریمه عدم ارائه صورتحساب چاپی چیست؟

خودداری از ارسال صورتحساب چاپی (فاکتور)  یا حذف و مخدوش کردن آن جریمه معادل 2% یا مبلغ صورتحساب را به دنبال خواهد داشت.

 

جریمه عدم اعلام تعطیلی واحد اقتصادی در سامانه مودیان:

اگر مودیان مالیاتی تعطیلی دائم یا موقت و انحلال واحد اقتصادی خود را به سازمان مالیات یا سامانه امور مالیاتی گزارش نکنند مشمول پرداخت 1% از مبلغ فروش گزارش نشده می شود. شاید برای شما هم سوال باشد که اگر مودی طی این مدت فروش یا ارائه خدمات نداشته باشد این 1% به چه صورت محاسبه خواهد شد که لازم است بدانید این موضوع یک ضعف در قانون است که هنوز تدبیری برای آن اندیشیده نشده است.

 

 

بخشنامه شرایط بخشودگی و تقسیط سامانه مودیان:

در تاریخ 1402.01.07 سازمان مالیات طی بخشنامه شرایط بخشودگی برای مودیانی که صورتحساب الکترونیکی خود را ارسال نکرده اند اعلام کرد که به شرح زیر است:

 

  •     مودیان با فعالیت پیمانکاری یا سایر فعالیت هایی که با توجه به ماهیت فعالیت صدور صورتحساب در دوره های مشخص انجام می شود و در حال حاضر صدور صورتحساب موضوعیت ندارد. با تشخیص اداره کل و به شرط اخذ شناسه یکتای حافظه مالیاتی
  •     مودیان منحله و فاقد فعالیت که به علت عدم فعالیت صدور صورتحساب موضوعیت ندارد. با تشخیص اداره کل.
  •     مودیانی که در حال آماده سازی سامانه ها برای صدور صورتحساب الکترونیکی می باشند و در صورت ارائه تعهد مبنی بر اخذ شناسه یکتا حافظه مالیاتی و صدور صورتحساب الکترونیکی حداکثر ظرف مدت یک ماه.

در اجرای این بند تقسیط یا بخشودگی جرائم مشروط به ایفای تعهد در زمان مقرر صورت گیرد و در صورت عدم انجام تعهد در زمان مقرر موافقت با بخشودگی جرائم و تقسیط حسب مورد لغو می گردد. همچنین این امر به منزله تمدید فراخوان نبوده و مشمول جرائم مقرر در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان خواهد بود.

قوانین بخشودگی جرایم سامانه مودیان چیست؟

بخشودگی جرائم سامانه مودیان دارای دو شرط زیر است:

  •     مبلغ جریمه های ثابت هر سال مطابق با تورم اعلام  شده از سمت بانک مرکزی بروز رسانی و از سوی سازمان امور مالیاتی اعلام خواهد شد.
  •     سازمان امور مالیاتی نمیتواند بیشتر از 50% از جریمه های مربوطه را مطابق با ماده 191 قانون مالیات های مستقیم مورد بخشودگی قرار دهد.

تمدید مهلت بخشودگی جرایم و تقسیط بدهی مالیاتی 1402:

مطابق با بخشنامه جدید سازمان امور مالیاتی، مدن زمان بخشودگی جرایم و تقسیط بدهی های مالیاتی تا پایان مهرماه 1402 تمدید شده است. پیش تر این مهلت تا پایان شهریور 1402 اعلام شده بود. در ادامه بخشنامه جدید سازمان مالیاتی درباره تمدید مهلت بخشودگی جرایم مالیاتی و تقسیط بدهی مالیاتی برای شما قرار داده ایم.

سازمان امور مالیاتی کشور می تواند تا پایان سال ۱۴۰۳ تا صد درصد (۱۰۰) جریمه های موضوع ماده (۲۲) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان را مورد بخشودگی قرار دهد.

چه مدت زمان برای تایید یا رد کردن صورتحساب الکترونیکی فرصت داریم؟

پس از بارگذاری صورتحساب الکترونیکی توسط فروشنده، خریدار به مدت 30 روز مهلت دارد تا آن را تایید یا رد کند. در صورتی که ظرف مدت تعیین شده فاکتور تایید یا رد نشود به صورت خودکار توسط سامانه مودیان تایید شده محسوب می شود.

آیا اشخاص حقوقی باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند؟

بله اشخاص حقوقی مطابق با اعلام سازمان مالیات از مهرماه 1402 ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان هستند

 

آیا اشخاص حقیقی باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند؟

بله. مطابق با فراخوان سازمان مالیات، اشخاص حقیقی نیز از دی ماه  1402 ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان و ارسال صورتحساب الکترونیکی هستند.

 

آیا خریدار نیز باید فاکتور خرید خود را در سامانه مودیان ثبت کند؟

خیر. این سوال متداولی است که برای بسیاری از مودیان پیش می آید. تنها فروشندگان ملزم به ثبت فاکتورهای خود در سامانه مودیان هستند و خریداران تنها وظیفه دارند که فاکتورها را طی بازه زمانی 30 روزه تایید یا رد کنند.

مهلت صدور صورت حساب فروش در سامانه ی مودیان چقدر است؟

 

مهلت صدور صورت حساب فروش در سامانه ی مودیان از 7 روز به 21 روز افزایش یافت